عمر مفید لوله فولادی
دلیل اهمیت عمر مفید لوله فولادی این است که این لوله مهم ترین و پرکاربردترین ابزار در صنایع و تاسیسات ساختمانی است . مهمترین دلیل برای استفاده از این نوع لوله ، دوام و مقاومت در برابر خوردگی است که طول عمر آن افزایش داده است. البته این فلز به دلیل وجود عنصر کروم به خودی خود بسیار مقاوم در برابر خوردگی و زنگ زدگی است . ولی بسیاری از عوامل و شرایط مختلف ، موثر بر طول عمر لوله فولادی است . که می توان به عوامل زیر اشاره کرد :
ما می توانیم از فرآیندهای مختلف ، لوله ها را تولید کنیم مانند درزدار و بدون درز بودن آن که هر کدام به صورت های مختلفی به طول عمر لوله ها کمک می کنند . لوله های مانیسمان به دلیل شکل و ساختار تولید آنها از لوله های درزدار مقاوم تر هستند. البته لوله های درزدار نیز به دلیل پیشرفت تکنولوژی در صنعت جوش کاری ، امروزه حرف های بسیاری برای گفتن دارند . باید به مواردی از قبیل ضخامت و متریال استفاده شده در فلز و پوشش به کار برده شده نیز اشاره کرد که به طور کلی به این موارد در تاثیر طول عمر لوله عوامل محیطی می گویند .
شرایط موثر بر طول عمر لوله فولادی
برخی از شرایط نیز باعث تغییر در طول عمر مفید لوله فولادی می شود ؛ اینکه لوله در چه محیطی قرار می گیرد ؛ رطوبت ، از درون آب ، از زیر خاک عبور می کند و یا سیالی که از درون لوله عبور می کند ؛ که هر یک از این شرایط می تواند باعث کاهش عمر لوله شود.
برای افزایش عمر مفید لوله فولادی می توان از موارد مختلفی استفاده کرد که در ادامه برخی از آنها می پردازیم .
لوله فولادی را می توان به صورت مانیسمان تهیه کرد که عمر آنها بیشتر شود. لوله مانیسمان به دلیل عدم وجود درز در آن از مقاومت بالایی نسبت به لوله های جوش خورده و یا درزدار برخوردار هستند ؛ برای شرایطی که لوله در شرایط مرطوب یا از درون آب عبور می کند می توان از پوشش هایی برای عایق کردن آن استفاده کرد که موجب طول عمر لوله می شود ؛ می توان برای مقاوم کردن از خوردگی درون لوله بر اثر عبور سیال از متریال های مقاوم استفاده کرد .
• عوامل فیزیکی موثر بر طول عمر لوله
از مهم ترین عوامل فیزیک موثر بر طول عمر لوله میتوان به مواردی چون متریال لوله ها، لاینینگ و کوتینگ ساخت لوله ها اشاره کرد.
یکی از فاکتورهایی که باعث آسیب رساندن و تخریب متریال لوله ها می شود، خوردگی در لوله های فولادی است که به 3 صورت انجام می پذیرد.
1. در نوع اول، خوردگی از طریق الکترولیت اتفاق می افتد که باعث می شود یه قسمت خاص از لوله خورده شود.
2. نوع دوم در زمان حفاظت کاتدی اتفاق می افتد یعنی زمانی که دو فلز که از نظر خوردگی تفاوت های زیادی دارند، در کنار هم قرار می گیرند و فلزی که در این مواقع تمایل بسیاری برای خوردگی دارد، خورده می شود.
3. نوع سوم هنگامی رخ می دهد که لوله دارای عیب یا سطح ناصاف است.
یکی دیگر از عواملی که در این بخش اهمیت بسیاری دارد، ضخامت لوله ها است. یعنی هرچه ضخامت لوله بیشتر باشد لوله دیرتر
دچار شکستگی یا نشتی می شود. از مواردی که طول عمر لوله ها را تحت تاثیر منفی قرار می دهد، وجود درز و عیب در ساختار لوله می باشد.
• عوامل محیطی موثر بر طول عمر لوله
علاوه بر عوامل فیزیکی، شرایطی مانند محل قرارگیری لوله، نوع خاک و وقوع حوادثی مانند زلزله بر طول عمر لوله تاثیرگذار هستند.
به عنوان مثال بعضی از خاک ها دارای خاصیت خورندگی بالایی می باشند که این عامل می تواند باعث افزایش سرعت خوردگی سطح خارجی لوله ها شود. پس میتوان گفت خاک به صورت مستقیم بر طول عمر لوله و همچنین متریال انتخابی آن تاثیر می گذارد است.
• شرایط عملیاتی موثر بر طول عمر لوله
یکی دیگر از عوامل تعیین کننده طول عمر لوله، نوع سیالی است که از لوله عبور میکند. برای مثال وجود رطوبت، گاز H2S و اکسیژن سبب می شود تا خوردگی لوله با سرعت بالاتری انجام شود و از عمر لوله بکاهد. دبی عبوری، تلاطم سیال و میزان فشاری که از طرف سیال به لوله وارد میشود، نیز بر طول عمر لوله موثر است.
راه کارهایی برای افزایش طول عمر لوله
باتوجه به آنچه که تا الان گفتیم، حالا میدانیم که چه عواملی می تواند منجر به کاهش طول عمر لوله شود؛ اما سوالی که در اینجا وجود دارد این است که چگونه عمر لوله ها را در برابر شرایطی که نام بردیم، افزایش می دهند؟ در پاسخ به این سوال میتوان گفت هر راه حلی که بتواند اتفاقات نام برده شده را کاهش دهد، یک روش برای افزایش طول عمر لوله به حساب می آید که در ادامه به چند مورد از آنها اشاره خواهیم کرد.
یکی از راه حل ها برای افزایش عمر لوله تغییر جنس لوله ها و استفاده از لوله های ضدزنگ است. برای این منظور میتوان سطح خارجی و داخلی لوله ها را با فلزهایی که در برابر خوردگی مقاوم هستند پوشاند که از مهم ترین انواع آن میتوان به لوله گالوانیزه اشاره کرد. لوله های گالوانیزه به خاطر پوششی که از فلز روی دارند در برابر رطوبت، دارای مقاومت بالایی هستند که باعث می شود لوله دیرتر دچار آسیب و زنگ زدگی گردد.
راه حل پیشنهادی بعدی، استفاده از لوله های بدون درز یا مانسیمان می باشد. اما در نظر داشته باشید که بخاطر بالا بودن قیمت لوله مانیسمان استفاده کردن از آنها در برخی مواقع مقرون به صرفه نیست. یکی از راه هایی که برای جلوگیری از شکست لوله ها در برابر تنش های ناگهانی مانند زلزله وجود دارد، محاسبه تحمل بیشترین نیروی وارد شده بر لوله پیش از استفاده است.
اتصالات جوشی_بوشن جوشی _زانو جوشی _ تبدیل جوشی _گپ جوشی _ سه راهی جوشی _لوله مانیسمان _ لوله درزدار _زانو جوشی درزدار _ زانو جوشی مانیسمان _تبدیل جوشی درزدار_ تبدیل جوشی مانیسمان _سه راهی جوشی درزدار _سه راهی جوشی مانیسمان _
گروه صنعتی آلفا
با کارشناسان فروش ما در اتبا ط باشید:
واتساپ: 09351524752
info@alfapipeco.com ایمیل: www.alfapipeco.com
55621723- 021 55623063- 021 55621288- 021